Posts

Showing posts from November, 2018

15 General Knowledge Question and Answer for Group D, SSC, UPSC exams

Image
General Questions and Answer
Q1. How many presidents of India so far were elected unopposed?

Ans: Two

Q2. Who invented Python Language?

Ans: Guido Van Rossum

Q3. where India's first uranium mine is located?

Ans: Jaduguda

Q4. Who discovered Vitamin D?

Ans: Sir Edward Mellanby

Q5. Which latitude passes through the middle of India?

Ans: Tropic of Cancer

Q6. Golf player Vijay Singh which country form?

Ans: Fiji

Q7. Who invented the petrol car?

Ans: Karl Benz

Q8. Who is the founder of Hotmail?

Ans: Sabeer Bhatia

Q9. When was the electronic voting machine invented?

Ans: 1980

Q10. What is the least reactive metal?

Ans: Platinum

Q11. What is the capital of Kerala?

Ans: Thiruvananthapuram

Q12. Where situated ISRO (Indian Space Research Organisation)?

Ans: Bangalore

Q13. What is the full form of GST?

Ans: Goods and Service Tax

Q14. Which country has the largest postal network in the world?

Ans: India has the largest postal network in the world.

Q15. Which is the largest state of India?

Ans: Rajasthan is t…

Chemistry Questions for Railway, Group D, SSC, UPSC, Exams

Image
Chemistry
Q1.  What Happens when a chemical bond is formed?
Ans: Energy Release


Q2. Who build the Atomic bomb?



Ans: Julius Robert Oppenheimer



Q3. What is the full form fo LPG?

Ans: Liquefied Petroleum Gas


Q4. Gobar gas contains mainly



Ans: Methane

Q5. What is the value of the bond angle in XeCI2?
Ans: 180 degree
Q6. What material is used to make electric heater coil?
Ans: Nichrome
Q7. How many cations and anions are there per unit cell for NaF?
Ans: There are Four cations and anions per unit cell for NaF.
Q8. Which gas is used as fire extinguishers?
Ans: Carbon dioxide
Q9. Which gas does not form the part of the atmosphere?
Ans: Chlorine
Q10. What element is yellow and stinks when burned
Ans: Sulfur



[BANGLA] Essay On Child Labour For School, Railway Group D, SSC, HS exams

Image
Study and write a short paragraph about Child Labour.
শিশু শ্রমআমাদের ভবিষ্যৎ প্রজন্মের বাচ্চারা যারা সঠিক খাদ্য, পোশাক, এবং আশ্রয়স্থল এবং এমনকি একটি নির্দিষ্ট মান পর্যন্ত স্কুলে দেওয়া উচিত। এই তাদের সঠিক শারীরিক এবং মানসিক বৃদ্ধি জন্য একেবারে প্রয়োজনীয়। কিন্তু এটি খুব দু: খজনক এবং দুর্ভাগ্যজনক যে আমাদের সমাজের শিশুরা মিল ও খনি, হোটেল ও রেস্তোরাঁয় কাজ করতে বাধ্য হয়। তারা গৃহকর্মী হিসাবে কাজ করে এবং hawkers এবং বিক্রেতাদের হিসাবে কাজ করা হয়।


জোরপূর্বক শ্রম ও শিশু শ্রমের এই সকল রূপ পরীক্ষা এবং বন্ধ করার জন্য সরকারের দ্বারা অনেক আইন প্রণয়ন করা হয়েছে। শিশু আইনের আইন 1933 আয় প্রতিদান কর্মরত শিশুদের কাজ জড়িত। কার্পেট বয়ন, বিডি তৈরি ইত্যাদিতে শিশুশ্রম কর্মসূচী 1938 সালের শিশু আইন মঞ্জুর করে। 1948 সালের কারখানা আইন ও দোকান ও প্রতিষ্ঠা আইন এছাড়াও দোকান ও কারখানায় শিশু শ্রম নিষিদ্ধ করে। জোরপূর্বক শ্রম ও শিশু শ্রমের সকল প্রকার নিষিদ্ধকরণ ভারতীয় সংবিধানে বর্ণিত মৌলিক অধিকারগুলির মধ্যে একটি শোষণের বিরুদ্ধে অধিকার।

[BANGLA] Essay On Poverty For School Exams, Railway Group D, SSC

Image
Write a paragraph about poverty in bangla দারিদ্রতা দারিদ্র্য খুব দরিদ্র রাষ্ট্র। জীবনের প্রয়োজনীয়তা অর্জনে ব্যর্থ হলে একজন মানুষ গরীব বলে মনে করা হয়। দারিদ্র্য বিভিন্ন উপায়ে ঘটেছে। নিম্ন মজুরি, বেকারত্ব, এবং অনিয়মিত কর্মসংস্থান দারিদ্র্যের মূল কারণ। একমাত্র উপার্জনকারী সদস্যের হঠাৎ মৃত্যুর সময়ে মজুরি উপার্জনকারীর পরিবার খুব দরিদ্র হবে। আবার যদি বেতনভোগী অসুস্থ হয় বা পুরানো হয় এবং উপার্জন না করে তবে পরিবারটি আর্থিক আর্থিক সমস্যার মুখোমুখি হয়। দারিদ্র্য অনেক প্রতিকূল প্রভাব আছে। এটি অপর্যাপ্ত বাসস্থান, অপর্যাপ্ত খাদ্য, অপর্যাপ্ত পোশাক, খারাপ স্বাস্থ্য এবং বেশ কিছু অন্যান্য সুযোগের ক্ষতি করে। দারিদ্র্য একটি অভিশাপ এবং এটি যেকোন খরচে সরিয়ে ফেলা উচিত।

[BANGLA] Essay On The Indian Cinema - History, films years

Image
Write a short paragraph on 'The Indian Cinema'. ভারতীয় সিনেমা অথবা ভারতীয় চলচিত্র
ভারতীয় সিনেমার বর্তমান অবস্থানে আসতে দীর্ঘ সময় লেগেছে। কিংবদন্তী দাদা সাহেব ফালকে ভারতীয় ফিচার ফিল্ম ইন্ডাস্ট্রি প্রতিষ্ঠাতা ছিলেন। ভারতের প্রথম নীরব বৈশিষ্ট্য ফিল্ম 'রাজা হরিশ চন্দ্র' 193২ সালের 3 মে প্রযোজনা করা হয়েছিল। 1917 সালে নির্মিত 'নল দামায়ান্তি' দেশের পূর্ব অংশ থেকে প্রথম আঞ্চলিক বৈশিষ্ট্য চলচ্চিত্র এবং 19২1 সালে উত্পাদিত 'ভিশমা প্রতিগী' প্রথম ছিল। ভারতের দক্ষিণ অংশ থেকে এই ধরনের ছবির। বিদেশের সহযোগিতায় নির্মিত 'লাইট অফ এশিয়া' ভারতের উত্তর অংশে নির্মিত প্রথম আঞ্চলিক বৈশিষ্ট্য চলচ্চিত্র। বেগম ফাতেমা সুলতানা ভারতীয় চলচ্চিত্রের প্রথম মহিলা চলচ্চিত্র পরিচালক ছিলেন। 14 শে মার্চ 1931 এ প্রকাশিত 'আলম আরা' প্রথম আলোচক ছিল, 1948 সালে 'রাঙ্গেঞ্জ জামানা' প্রথম ভারতীয় রঙিন চলচ্চিত্র ছিল। সিনেমাসকোপ ব্যবহার করা হয়েছিল এবং 1959 সালে 'কাগজ কে ফুল' নামে ভারতীয় চলচ্চিত্রে প্রথমবারের মতো চালু হয়েছিল। কিন্তু ভারতীয় চলচ্চিত্রটি এখন একটি বড়…

Reasoning For All Competitive Exams, Railway Group D, SSC Etc

Image
REASONING PART 2
1. Cobbler: Leather:: Carpenter:?
A. Furniture B. Wood C. Hammer D. Chair
2. Potato: Carrot:: Radish:?
A. Tomato B. Spinach C. Sesame D. Groundnut
3. Hongkong: China:: Vatican:?
A. France B. Mexico C. Canada D. Rome
4. Magazine: Editor:: Drama:?
A. Director B. Player C. Manager D. Actor
5. King: Throne:: Rider:?
A. Chair B. Horse C. Seat D. Saddle
6. Money: Misappropriation:: Writing:?
A. Deception B. Mistake C. Plagiarism D. Theft
7. Hive: Bee:: Eyrie:?
A. Parrot B. Sparrow C. Eagle D. Pigeon
8. Pleasure: Sorrow:: Right:?
A. Wrong B. Wonderful C. Happy d. Sure

Physics General Question Answer For All Competitive exams

Image
Mechanics









PHYSICS
1.Number of basic SI unit is:

A. 4
B. 7
C. 6
D. 5 

2.Which of the following is not the unit of energy:

A. Calorie
B. Joule
C. Electron volt
D. Wait 

3.Light-year is a unit of

A. Time
B. Distance
C. Light
D. Intensity of light 

4.Which of the following is not the unit of time:

A. Parallactic second
B. Micro second
C. Leap year
D. Solar day 

5.SI unit of luminious intensity is:

A. Lumen
B. Lux
C. Candela
D. Watt 

6.‘Parsec’ is the unit measurement of

A. Density of stars
B. Astronomical distance
C. Brightness of heavenly bodies
D. Orbital velocity of giant stars 

7.What is the SI unit of pressure:

A. Pascal
B. Dyne
C. Newton

31 General Questions For Group D and All Competitive Exams

Image
General Knowledge Questions For Group D
1. Who is the 10th Prime Minister of India?

Ans: The 10th Prime Minister of India is Atal Bihari Vajpayee.

2. When Mahatma Gandhi was born?

Ans: 2nd Octobar 1869

3. If a = 4 and B = 7, then d + e = ?

Ans: 29

4. What is the upcoming mobile network in India?

Ans: 5G

5. Who is the first Novel Price winner in Asia?

Ans: Rabindranath Tagore

6. If the average of 5, 10, and X is 20, then what is the value of X?

Ans: 50

7. Who was the first known Gupta ruler?

Ans: Srigupta

8. which one is the world's first Computer?

Ans: ENIAC (Electrical Numerical Integrator and Calculator).

9. Who is the present CEO of Google?

Ans: Sunder Pichai

10. Which is the largest state in the world?

Ans: Sakha in Russia

11. Who is the chief Minister of West Bengal?

Ans: Mamata Banerjee

12. What is the full form of HTTP?

Ans: HyperText Transfer Protocal

13. The fathers of the Internet?

Ans: Vint Cerf

14. How many countries are members of the European of Union?

Ans: 27

Biology General Knowledge Question Answer For Competitive Exams

Image
BOTANY AND BRANCHES
1.Scientist who is known as the father of Botany
A. Aristotle B. Darwin C. Theophrastus D. Linneus
2.Who is known as the father of Biology?
A. Aristotle B. Darwin C. Landmark D. Purkenja
3.The term biology was first coined by
A. Aristotle B. Darwin C. Landmark D. Landmark and Treviranus
4.Who is known as the father of Zoology
A. Darwin B. Landmark C. Aristotle D. Theophrastus
5.Who is known as the father of medicine?
A. Aristotle B. Theophrastus C. Hippocrates D. Edward Jenner
6.The term biology is derived from the language
A. French B. Latin C. Purthgali D. Greek
7.The book Historia Plantarum is written by
A. Aristotle B. Theophrastus C. Hippocrates D. Darwin
8.Botany is also known as A. Phytology B. Phycology C. Pedology

Chemistry General Knowledge Question And Answer For All Competitive Exams

Image
Nature & Composition of Substances (chemistry)

1. Air is A. compound  B. element C. mixture d. solution
2. Which one is the pure element
A. glass B. cement C. sodium D. none 
3. Which one is the compound is the following
A. mercury B. ozone C. ammonia D. air 
4. Diamond is
A. an element B. a compound C. a mixture D. a liquid 
5. The M.K.S system was first introduced by
A. Archimedes B. Eienstein C. Newton D. Giorgi 
6. Which of the following is a mixture?
A. distilled water B. gasoline C. liquefied petroleum gas D. both (b), (c)
7. A mixture of sand and naphthalene can be separated by
A. Fractional distillation B. sublimation C. Chromatography D. Any of them 
8. In known elements, the maximum number is of
A. metals B. non-metals C. metalloids